Team The HAB

Contact
Manager: Tawfiq  AbuHantash 
Email: tawfiq.abuhantash@aurak.ac.ae

Inspired by UAE architecture, THE HAB is adopted the historic heritage of construction combined with the new technologies to offer a new smart sustainable house that is desirable by the future generations with its modern features, comfort and economic option with the essence of Middle East Culture.

Design philosophy and house design

Learning from our previous experience with SDME 2018, we aim to develop a new concept of a solar powered house that highlights the triple bottom line for sustainability. When we design our project, we thought about the three pillars of sustainability which include not only People, Profit and Planet but also Partnership for a sustainable future. The project is inline with the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs) representing Goal #7 (Affordable and Clean Energy), Goal #11 (Sustainable Cities and Communities), and Goal #17 (Partnership for the Goals).

THE HAB project aim to achieve the following sustainability principles:

Economic: The house will be a low cost option that middle class customer can afford. THE HAB aim to change the perception that green and sustainable is expensive. The comfort can be available to everyone at reasonable cost.

Environmentally friendly: The house is designed to reduce green-house gas emission, save water and energy, reduce waste during construction and house lifetime.

Socially responsible: The house aims to maintain the social value of the local culture featuring traditional house design, while providing comfort, flexibility and safety for variable needs.

Unique house features and Technological innovations

Special Courtyard design for comfort: The smart courtyard designed as a wind tower covered with operable louvers that can be flipped depending on the desire of the users or weather conditions. The wind tower, which operates like the traditional wind catcher, supplies fresh air to the courtyard and to the interior spaces through the windows and the doors that face the courtyard. The wind tower that extends 2.1 metres above the house. Itis combined with a green wall catches the prevailing winds and leads it via multiple tubular channels to the green wall water tank, then to the grilled openings of the green wall. The diameter of the channels of the wind tower decreases from the top to the bottom, which will increase the velocity of the wind and decrease the air temperature. When the air from the wind tower passes through the green wall water tank, fresh and pleasant air will be supplied to the courtyard.

Minimizing the energy requirement for hot water demand by improving the house envelope. As the west elevation of the house receives the afternoon sun, the water tank covers the elevation and keeps the west wall of the house shaded. The tank is glazed, wherein the outer side that faces the sun is transparent that allows the sun to pass through. The back wall of the tank is black colored that absorbs the heat from the sun and heats the water that minimizes the electricity demand for water heating.

Team Gallery